Wednesday, 23 November 2011

RUMAH MODEN


1. Rumah Banglo
Banglo adalah amat sesuai untuk pemilik-pemilik rumah kerana semua kawasan kediaman terletak pada satu tingkat dan tidak adanya tangga antara bilik-bilik. Oleh itu, rumah banglo amat mudah ditukarkan menjadi tempat kediaman orang cacat yang menggunakan kerusi roda. Kawasan kejiranan yang hanya terdiri daripada banglo-banglo memberikan lebih banyak kebersendirian tanpa gangguan berbanding dengan kawasan kejiranan yang terdiri daripada rumah-rumah dua tingkat.
Bagi banglo, pokok dan pokok renek yang ditanam pada tempat-tempat strategik adalah mencukupi untuk mengadang pandangan jiran-jiran. Sebaliknya bagi rumah dua tingkat, rumah-rumah yang lebih tinggi itu memerlukan pokok yang jauh lebih tinggi untuk mencapai kesan-kesan yang sama, dan tidaklah praktik bagi pokok-pokok yang begitu tinggi ditanam terlalu dekat dengan rumah.


2. Rumah Teres
Variasi terdahulunya pada rumah teres telah dibinakan dengan kayu, kemudian digantikan dengan sebuah kulit pertukangan batu memegang alang kayu untuk membentuk asas untuk tingkat yang di atas dan bumbung jubin. Variasi sezaman secara asas dipegang sama dengan alang konkrit diperkukuhkan, yang kemudian dilengkapkan dengan bongkah konkrit, dinding batu-bata dan bumbung jubin.


3. Rumah Pangsa
Rumah Pangsa dipanggil sebagai rumah apartment atau blok bangunan flat yang terdiri daripada banyak unik.  Biasanya boleh dilihat di bandar dan ia dibina kurang daripada 10 tingkat.


4. Kondominium
Kondominium adalah rumah yang dibina bertingkat -tingkat  dan mempunyai keluasan yang lebih berbanding dengan rumah apartment dan flat dan rumah ini mempunyai sekuriti yang menjaga keselamatan penduduk di situ.Kawasan sekitarnya juga mempunyai taman permainan dan berdekatan dengan pusat membeli belah.


1 comment: